Sensorisch - Zintuigen

per pagina

73 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

73 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

Sensorisch - Zintuigen

Sensorische informatie verwerkingsproblemen treden op wanneer de hersenen moeite hebben met het ontvangen en adequaat reageren op de informatie die zij ontvangt.

Kinderen kunnen onder andere problemen ervaren met zintuiglijke prikkels zoals aanraking, geluiden en ruimtelijk bewustzijn. Kinderen met prikkelverwerkingsproblemen hebben vaak ook autisme of een andere beperking, maar problemen in de prikkelverwerking kunnen ook op zichzelf staan. Soms worden kinderen met prikkelverwerkingsproblemen per abuis gediagnosticeerd met gedragsproblemen, terwijl het probleem afkomstig is van de hersenen en het zenuwstelsel.

Spelen met sensorisch materiaal

Behandeling voor sensorische informatieverwerkingsproblemen wordt meestal uitgevoerd door ergotherapeuten gespecialiseerd in SI (sensorische informatieverwerkingsproblemen). Een ergotherapeut bezoekt het kind thuis en/of op school en helpt het kind om te gaan met de zintuiglijke uitdagingen van het kind. 

Muziek therapie

Bij een gevoeligheid voor geluid kan bijvoorbeeld muziektherapie worden ingezet. Muzieknummers met hoge toonhoogtes zijn ontworpen om de hersenen opnieuw te trainen om het geluid correct te horen. Het is een langzaam proces en kan in het begin moeilijk zijn, maar de voordelen kunnen levens veranderen.

Speelgoed met geluid

Speelgoed dat zachte geluiden laat klinken, kan ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan de regenmaker.

Audiologen hebben een vergelijkbare aanpak voor de behandeling van hyperacusis in hun ziekenhuizen, het betreft een soort ruistherapie (een apparaat dat op een hoortoestel lijkt en verschillende toonhoogten in het oor van het kind uitzendt, waardoor uiteindelijk de auditieve verwerking van de hersenen wordt ‘herstart’).

Speelzand, schuim en Mad Mattr

Kinderen met een tactiele afweer kunnen baat hebben bij speelgoed waarmee het kind verschillende texturen op een speelse manier kan verkennen. Denk hierbij aan spelmaterialen zoals klei, putty, vingerverf, speelzand, Mad Mattr of Happy Senso schuim. Maar ook spelletjes en materialen in combinatie met water kunnen helpen om tolerantie te creëren voor verschillende texturen. Van belang is voorzichtig op te bouwen, startend met droge texturen en uitbreiden naar meer kleverige substanties, zoals slijm.

Kleurrijk speelgoed

Speelgoed met heldere, kleurrijke en contrasterende patronen kunnen kinderen met visuele verwerkingsstoornissen in hun visuele ontwikkeling stimuleren.